Pizza na cienkim spodzie z szynką serrano

Pizza na bardzo cienkim, chrupiącym spodzie z aromatycznym sosem pomidorowym, hiszpańską szynką serrano i obowiązkową kilkoma listkami rukoli. Prosto i smacznie!

pizza na cienkim spodzie (2) pizza na cienkim spodzie (3)pizza na cienkim spodzie (29)

 Składniki na ciasto (5 pizz o średnicy 25 cm):

400 g mąki pszennej typ 650 + mąka do podsypywania

300 ml wody

50 g świeżych drożdży

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Składniki na sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

½ łyżeczki soli morskiej

Składniki na wierzch:

200 g sera mozzarella w wiórkach

100 g szynki serrano

garść rukoli

oliwa z oliwek extra vergine

Wykonanie:

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól. Odstawiamy.

W małym rondlu podgrzewamy wodę (powinna być dobrze ciepła, nie gorąca). Do ciepłej wody rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Składniki mieszamy za pomocą trzepaczki i odstawiamy na ok. 10 minut (w tym czasie drożdże powinny się spienić, podrosnąć). Gotowy zaczyn przelewamy do miski z mąką, dodajemy oliwę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Następnie ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z końcówką haka lub przekładamy na stolnicę i wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok.1 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić a nawet potroić swoją objętość.

Piekarnik nagrzewamy do 250 st. C razem z kamieniem lub blachę, na której będziemy piekli pizzę.

Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki na sos przekładamy do rondla, mieszamy i gotujemy do czasu aż płyn się zredukuje, blendujemy. Odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 5 części. Każda cześć zagniatamy i rozwałkowujemy do średnicy ok. 25 cm, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką. Ciasto przekładamy na rozgrzana blachę lub kamień, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 -13 minut, na ok. 3 minuty przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i na pizzę kładziemy szynką i posypujemy mozzarellą. Gotowa pizzę wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz, skrapiamy oliwą i posypujemy rukolą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa