Piernik z przepisu Siostry Anastazji
Szybki i łatwy przepis na piernik. Nie wymaga długiego leżakowania.
3 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej (u mnie 500g)
200g płynnego miodu
1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
200g margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
20 g przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
2 łyżki zimnej wody
bakalie (pominęłam)
Polewa:
50g margaryny
25g kakao
60g cukru pudru
1 łyżka mleka
Dodatkowo:
200 g powideł śliwkowych
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, przeprawę do piernika i kakao. Mieszamy i odstawiamy. Foremkę keksówkę o długości ok.30 cm smarujemy margaryną i wysypujemy mąka. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek.
W większej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka, śmietanę, miód i wodę. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy szpatułką i miksujemy do połączenia składników. Ciasto odstawiamy, w tym czasie ubijamy białka na sztywna pianę. Ubite białka dodajemy do ciast i delikatnie mieszamy. Piernikowe ciasto przekładamy do keksówki. Ciasto przecinamy wzdłuż ostrym nożem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. C, pieczemy ok. 70 minut sprawdzając, do suchego patyczka (ciasto będzie dobre, gdy patyczek będzie suchy). Piernik zostawiamy w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Piernik kroimy wzdłuż na trzy części i smarujemy powidłami, przeciskamy każdą warstwę.
Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w małym rondelku i rozpuszczamy na małej mocy palnika, nie doprowadzamy do wrzenia! Dokładnie mieszamy i polewamy piernik.
Smacznego!
Przepis z książki: „103 ciasta siostry Anastazji”
Dodaj komentarz