Piernik z przepisu Siostry Anastazji

Szybki i łatwy przepis na piernik. Nie wymaga długiego leżakowania.

piernik (30)Składniki:

3 jajka

3/4 szklanki cukru pudru

3 szklanki mąki pszennej (u mnie 500g)

200g płynnego miodu

1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

200g margaryny

1 łyżeczka sody oczyszczonej

20 g przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika

1 łyżka kakao

2 łyżki zimnej wody

bakalie (pominęłam)

Polewa:

50g margaryny

25g kakao

60g cukru pudru

1 łyżka mleka

Dodatkowo:

200 g powideł śliwkowych

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, przeprawę do piernika i kakao. Mieszamy i odstawiamy. Foremkę keksówkę o długości ok.30 cm smarujemy margaryną i wysypujemy mąka. Odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek.

W większej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka, śmietanę, miód i wodę. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy szpatułką i miksujemy do połączenia składników. Ciasto odstawiamy, w tym czasie ubijamy białka na sztywna pianę. Ubite białka dodajemy do ciast i delikatnie mieszamy. Piernikowe ciasto przekładamy do keksówki. Ciasto przecinamy wzdłuż ostrym nożem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. C, pieczemy ok. 70 minut sprawdzając, do suchego patyczka (ciasto będzie dobre, gdy patyczek będzie suchy). Piernik zostawiamy w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Piernik kroimy wzdłuż na trzy części i smarujemy powidłami, przeciskamy każdą warstwę.

Polewa czekoladowa:

Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w małym rondelku i rozpuszczamy na małej mocy palnika, nie doprowadzamy do wrzenia! Dokładnie mieszamy i polewamy piernik.

Smacznego!

piernik (29) piernik (21)

Przepis z książki: „103 ciasta siostry Anastazji”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa