Jabłecznik orzechowo-cynamonowy
Składniki:
3 duże jabłka
200 g masła
2 ½ szkl. mąki
1 ½ szkl. cukru
2 jajka
3 łyżeczki cynamonu
½ szkl. zmielonych lub pokruszonych orzechów włoskich
½ szkl. rodzynek
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy obrane i pokrojone w cienkie talarki jabłka, mieszamy i wyłączamy palnik. Do jabłek i masła dodajemy rozbełtane jajka oraz pozostałe produkty (cukier, mąkę, proszek, sodę, cynamon, rodzynki i orzechy). Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenie tortownicy i pieczemy ok. 45 min w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!
upiekłam- ciasto jest super:) mocno słodkie, mimo, że zmniejszyłam ilość dodanego cukru… ale trzeba sobie osładzać życie, nie?:) Wesołych Świąt!