Mini pączki

Przepis na szybkie mini pączki, które … zawsze się udają 🙂 Pączki można smażyć od razu! Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcie, co znacznie skraca czas przygotowania! Pączusie są na zewnątrz chrupiące, w środku puszyste. Obtaczane w cukrze pudrze lub w cukrze wymieszanym z cynamonem … smakują wybornie! Mają tylko jeden „minus” szybko znikają 😉
Składniki:

650 g mąki pszennej

2 szklanki mleka

2 jajka

100 g masła

2 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

8 g suchych drożdży

szczypta soli

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

olej do smażenia

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem i pozostałym cukrem. Jajka roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z mąką, cukrem i drożdżami wlewamy jajka i ciepłe mleko z masłem i cukrem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, lub miksera z końcówka haka. Przykrywamy ręcznikiem i zazwyczaj odstawiamy do wyrośnięcia (ja tym razem jednak nie miała czasu, wiec od razu zabrałam się za pieczenie:) uwaga! pączusie wyszły idealne!). Od ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy małe kuleczki i odkładamy na stolnicę posypaną mąką. Mini pączki smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na papierowy ręcznik, a następnie jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl