Leszcz z patelni

Ryby słodkowodne … lubicie? … ja bardzo … dziś mam dla Was leszcza … prosto z borów Tucholskich od Teścia wędkarza:)

Składniki:

1 leszcz oskrobany i oczyszczony

olej do smażenie

sól

świeżo mielony pieprz

2 łyżki mąki pszennej

kilka plasterków cytryny

Wykonanie:

Leszcza myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy. Odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, leszcza obtaczamy w mące, oczepujemy z jej nadmiaru i smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.

Usmażoną rybę przekładamy na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar oleju.

Leszcza podajemy z plasterkami cytryny i ulubionym pieczywem.

Smacznego!

4 odpowiedzi na „Leszcz z patelni”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa