Leszcz z patelni

Ryby słodkowodne … lubicie? … ja bardzo … dziś mam dla Was leszcza … prosto z borów Tucholskich od Teścia wędkarza:)

Składniki:

1 leszcz oskrobany i oczyszczony

olej do smażenie

sól

świeżo mielony pieprz

2 łyżki mąki pszennej

kilka plasterków cytryny

Wykonanie:

Leszcza myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy. Odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, leszcza obtaczamy w mące, oczepujemy z jej nadmiaru i smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.

Usmażoną rybę przekładamy na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar oleju.

Leszcza podajemy z plasterkami cytryny i ulubionym pieczywem.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Leszcz z patelni”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl