Drożdżowe zawijańce z dżemem porzeczkowym

Ciasto drożdżowe to jedno z najczęściej pieczonych ciast w moim domu, zarówno ja jak i moi domownicy za nim przepadamy 🙂  … tym razem w formie zawijańców nadziewanych dżemem porzeczkowym. Drożdżowe bułeczki z dżemem porzeczkowym (24)Drożdżowe bułeczki z dżemem porzeczkowym (47)

Składniki na 24 -26 sztuk:

600 g mąki pszennej + mąka do podsypania

7 g drożdży instant

6 łyżek cukru

1 ½ szklanki mleka

100 g masła

1 jajko

szczypta soli

¾ szklanki dżemu z czarnej porzeczki

Składniki na lukier:

1 szklanka cukru pudru

ok. 2 łyżek wody

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem. Jajko roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do miski z mąką, cukrem i drożdżami wlewamy jajko i ciepłe mleko z masłem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówką haka do czasu aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (funkcja termoobiegiem). Dwie duże blach wykładamy papierem do pieczenia.Odstawiamy.

Stolnice posypujemy mąką, wykładamy połowę ciasta, delikatnie wyrabiamy podsypując mąką, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40×30 cm i grubości ok.7 mm. Rozwałkowane ciasto smarujemy połową dżemu porzeczkowego i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Następnie ostrym nożem tniemy na ok. 4 cm kawałki, układając rozcięciem do góry, na blasze w sporych odstępach. Z drugą częścią ciasta postępujemy w podobny sposób. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15 -20 minut (do czasu, aż się ładnie zarumienią). Po wyjęciu z piekarnika drożdżówki polewamy lukrem.

Smacznego!

Drożdżowe bułeczki z dżemem porzeczkowym (56)

Jedna odpowiedź na „Drożdżowe zawijańce z dżemem porzeczkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa