Drożdżowe rogaliki z dżemem malinowym

Domowe drożdżowe rogaliki … z kubkiem świeżo zaparzonej lipowej herbatki … idealne na deszczowe, jesienne popołudnie … takie jak dziś … 

drozdzowe-rogaliki-z-dzemem-malinowym-58

drozdzowe-rogaliki-z-dzemem-malinowym-51

Składniki:

ok.3/4 kg mąki pszennej + mąka do podsypywania

100 g masła

50 g świeżych drożdży

½ szklanki cukru

1 3/4 szk. mleka

2 jajka

szczypta soli

Dodatkowo:

300 ml dżemu malinowego

1 jajko do posmarowania rogali

Składniki na lukier:

1 szklaka cukru pudru

odrobina gorącej wody

Wykonanie:

Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i trochę mąki, zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Składniki mieszamy i odstawiamy, aby drożdże zaczęły pracować.

Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy jajka. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem i cukrem. Do miski z mąką wlewamy mieszaninę ciepłego (nie gorącego!) mleka z cukrem i masłem oraz zaczyn drożdżowy. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówka haka. Ciasto przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Piekarnik nastawiamy na 200 st. C

Dwie blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lekko podsypujemy mąką i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdy kawałek ciast rozwałkowujemy na placek średnicy ok 25 cm i tniemy nożem na 4 części a następnie każdą część jeszcze na pół (tak jak kawałki pizzy). Na dolnej części każdego trójkąt układamy po łyżeczce dżemu, zwijamy ku wierzchołkowi formują  rogala. Zlepiamy brzegi tak, aby farsz nie wypłynął. Rogaliki układamy na blaszce w większych odstępach i odstawiamy na ok. 30 minut, aby ładnie podrosły i się napuszyły.

Wyrośnięte rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut lub do czasu aż się ładnie zarumienią.

Jeszcze ciepła drożdżowe rogale polewamy lukrem.

Smacznego!

drozdzowe-rogaliki-z-dzemem-malinowym-76

3 odpowiedzi na „Drożdżowe rogaliki z dżemem malinowym”

  • Wyglądają obłędnie! Mimo późnej pory, z chęcią z jadłabym jednego 🙂

  • Chyba pomylila Pani proporcje bo wlasnie wyciagnelam ciasto na stolnice, a raczej wylałam… nie da sie go w ogole wyrobic bo jest po prostu plynne….zmarnowane produkty i tyle.

    • Ciasto drożdżowe trzeba długo wyrabiać żeby stało się elastyczne i zwarte w razie potrzeby podsypywać mąka, czasami w sporej ilości, oczywiście im mniej tym bardziej puszyste ciasto..tak że nic straconego trzeba trochę nad nim popracować. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa