Domowy makaron tagliatelle

Makaron domowej roboty  … dla wielu, dla mnie również niezapomniany smak dzieciństwa :). Jednak w dzisiejszych czasach gdzie półki sklepowe uginają się od szerokiej gamy makaronów kuszących bogactwem kształtów, kolorów oraz różnorodnością mąk, z których zostały przygotowane bardzo trudno się zmobilizować do zrobienia domowego makaronu. Nie ma, co ukrywać często brakuje nam również czasu! Ale raz na jakiś czas, albo od święta naprawdę warto oprószyć trochę blat mąką i zakasać rękawy. Wbrew pozorom to proste i nie tak absorbujące zadanie a SATYSFAKCJA GWARANTOWANA:)

domowy makaron (59)

Składniki na 2 porcje:

200 g mąki + odrobiną mąki do podsypywania

2 jajka

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Na środku kopca robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Ciasto zagniatamy aż będzie zwarte i elastyczne, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub dosypujemy mąki ( jajka są różnej wielkości, jeśli będziecie mieć małe może zaistnieć potrzeba dolania odrobiny wody). Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na ok. 15 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki 2-3 mm placek. Następnie składamy wzdłuż dłuższego boku. 

Tniemy ostrym nożem na ok. 0,7-1,0 centymetrowe paski. Każdy paseczek rozwijamy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut.

Smacznego!

domowy makaron 23-3domowy makaron (2)domowy makaron (42)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa