Ciasto czekoladowo-orzechowe

Wilgotne ciasto czekoladowo-orzechowe. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, w dodatku z  pewnością zaspokoi największego „Czekoladowego Łasucha”.  

IMGP8334 IMGP8351 IMGP8360

Składniki na ciasto:

220 g mąki pszennej

5 jajek klasy M (w temperaturze pokojowej)

200 ml mleka (w temperaturze pokojowej)

180 ml oleju rzepakowego

1 szklanka cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

40 g kakao

40 g zmielonych orzechów włoskich

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

50 g masła

50 g gorzkiej czekolady

50 ml śmietany kremówki 36%

1 łyżka kakao

3 łyżki cukru

Dodatkowo:

posiekane orzechy włoskie

Wykonanie:

Ciasto

W misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy jajka z cukrem, mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, kakao, orzechy, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję. Czekoladową masę przelewamy do tortownicy średnicy 24 cm (spód wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 50 min, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Polewa czekoladowa

Do małego rondle wsypujemy cukier i kakao. Dodajemy masło oraz śmietaną. Całość rozpuszczamy na wolnym ogniu dokładnie mieszając do rozpuszczenia składników.

Ciasto polewamy jeszcze ciepła polewą i posypujemy orzechami.

Smacznego!

 

Jedna odpowiedź na „Ciasto czekoladowo-orzechowe”

  • Wczoraj upiekłam to ciasto i przyznam szczerze , że było świetne!!! Każdy się zajadał! Już zostanie w naszym menu na stałe 😀

    polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa