Kruche babeczki z kremem jaglanym, masłem orzechowym i malinami
Kruche ciasto w postaci małych babeczek … wypełnione kremem na bazie kaszy jaglanej i awokado … masłem orzechowym i owocami oraz odrobiną gorzkiej czekolady. Piękne i pyszne 🙂
Składniki na ciasto (ok. 35 babeczek średnicy 5 cm):
270 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
200 g zimnego masła
1 jajko
Składniki na krem jaglany:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
½ dojrzałego awokado
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki płynnego miodu (można dać mniej lub więcej w zależności jak słodki krem chcecie uzyskać)
Dodatkowo:
kilka łyżek masła orzechowego z tego przepisu
1 banan
garść malin świeżych lub mrożonych
10 g gorzkiej czekolady 70% (użyłam z malinami)
Wykonanie ciasto:
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy. Ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Od schłodzonej kuli ciasta odrywamy po kawałku wielkości dużego orzech włoskiego i wyklejamy nim foremki. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15-20, do czasu, aż się ładnie zarumienią. Odstawiamy w foremkach do wystudzenia.
Wykonanie krem jaglany:
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części.
Do naczynia z kaszą dodajemy awokado, sok z cytryny oraz miód i olej kokosowy lub masło. Składniki blendujemy na gładki krem. Odstawiamy do lodówki.
Składamy babeczki, najlepiej na krótko przed podaniem, żeby owoce zachowały świeży wygląd.
Banana obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
Na kruchy spód wykładamy po łyżeczce kremu jaglanego oraz trochę masła orzechowego. Każdą babeczkę dekorujemy kawałkiem banan, malinami i kawałkami czekolady.
Smacznego!
Dodaj komentarz