Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Wegańskie kotleciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej. Idealne na obiad lub lunchboxa do pracy. Dla mnie najlepsze z pieczonymi burakami i świeżą sałatą.

Składniki:

3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej

2 puszki ciecierzycy

2 garście poszatkowanej białej kapusty lub kapusty pekińskiej

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 jajka

1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtaczania kotletów

sol, pieprz do smaku

1 łyżeczka kurkumy

szczypta papryczki chili

olej do smażenia

Wykonanie:

Kaszę jaglaną zalewamy wodą w stosunku 1;2 , czyli 3/4 szklanki kaszy zalewam 1,5 szklanki wody i gotujemy do miękkości.

Na patelnię wlewamy olej wrzucamy cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli dodajemy kapustę, podsmażamy do miękkości. Do dużej miski lub naczynia przekładamy kaszę, dodajemy osączoną z zalewy ciecierzycę, podsmażoną kapustę z cebulą, sól, pieprz, chili i kurkumę. Składniki miksujemy za pomocą blender tzw. żyrafy. Masa nie musi być idealnie zmiksowana. Masę próbujemy, w razie potrzeby doprawimy jeszcze solą i pieprzem. Do masy dodajemy jajka oraz bułkę tartą, mieszamy. Jeśli masa na kotlety wydaje się Wam za rzadka dosypujemy jeszcze bułki tartej. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej podajmy z świeżą sałatą i  pieczonymi burakami z tego przepisu.

Kotlety możemy przechowywać do kilku dni w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa