Żeberka duszone

Przepis na mięciutkie żeberka, duszone z  marchewką, cebulą i pieczarkami. Podawane z ziemniakami z wody lub chrupiącym pieczywem … pyszne!

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych

1 cebula

2 zielone cebulki

2 ząbki czosnku

3-4 marchewki

kilka pieczarek

2 zielone papryki

olej rzepakowy

sól

świeżo mielony pieprz

2 gałązki świeżego tymianku

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1/2 łyżeczki  suszona bazylia

1 szklanka wody

Wykonanie:

Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki. Do dużego garna lub głębokiej patelni wlewamy olej. Na gorącym oleju obsmażamy mięso na złoty kolor, dodajemy poszatkowaną cebulę, czosnek i zieloną cebulę dymkę oraz wszystkie przyprawy chwilę smażymy. Następnie podajmy obrane pieczarki smażymy 2-3 minuty, dodajemy pokrojoną w  ok. 2 -3 cm kawałki marchew. Mieszamy i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości. Na 15-20 minut przed końcem duszenia dodajemy pokrojoną i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Żeberka podajemy z ulubioną kaszą, ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa