Seromakowiec II

Seromakowiec 🙂 wersja łącząca dwa przysmaki w jednym 🙂 polecam na Święta! U mnie podawany z konfiturą różaną.

Składniki na masę makową:

850 g gotowej masy makowej

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

250 g masy serowej

Składniki na masę serową:

1 kg tłustego twarogu

250 ml śmietany kremówki 30%

2 łyżki mąki ziemniaczanej

¾ szklanki drobnego cukru do wypieków

2 jajka

Wykonanie:

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C

Wykonanie masa serowa: 

Twaróg dwukrotnie mielimy przez maszynką lub blendujemy (ja blenduję „żyrafą”). Do gładkiego sera wlewamy śmietanę blendujemy. Następnie oddajemy po jednym jajku, cukier i mąkę ziemniaczaną Zawsze miksujemy/ blendujemy do połączenia składników i otrzymania gładkiej jednolitej masy. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka! Masę serową odstawiamy.

Masa makowa:

Masę makową z puszki przekładamy do większej miski. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka i miksujemy. Do maku dokładamy 250 g uprzednio przygotowanej masy serowej. Składniki dokładnie mieszamy lub miksujemy.

Na wyłożoną papierem blachę przelewamy masę serową, następnie na wierzch masy serowej wykładamy masę makową, tak aby na powierzchni sera stworzyły się kleksy serowe.

Serokamkowiec wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.

Upieczony seromakowiec studzimy w piekarniku, a następnie, przed podaniem, kilka godzin schładzamy w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa