Sałatka z krewetkami i dresingiem z awokado
Zdrowe połączenie … krewetki podawane na sałatce ze świeżej sałaty rzymskiej i rukoli, wstążek z zielonego ogórka … z dresingiem z awokado. W towarzystwie chrupiącej grzanki … pycha!
Składniki:
100 g krewetek mrożonych lub świeżych (użyłam krewetek mrożonych, białych)
1 mała główka sałaty rzymskiej
garść świeżej rukoli
1/3 zielonego ogórka szklarniowego
Składniki na dresing z awokado:
1/3 dojrzałego awokado
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól himalajska lub morska
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
oliwa do usmażenia krewetek
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Krewetki rozmrażamy, zalewamy na ok.15 minut zimną wodą lub przelewamy na sicie wrzątkiem.
Przygotowujemy dresing.
Awokado z czosnkiem blendujemy na gładką masę, dodajemy oliwę, sól i pieprz. Mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Odstawiamy.
Liście sałaty myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy ze skórki, za pomocą obieraczki do warzyw tniemy na cienkie paski. Sałatę, rukolę i kawałki ogórka rozkładamy na talerzu, polewamy dresingiem. Odstawiamy.
Smażymy krewetki.
Jeśli krewetki nie są oczyszczone obieramy je z pancerzy, odrywamy główki, pozbywamy się jelit (czarne nitka), ogonki możemy zostawiać, ale do sałatki polecam usunąć.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, smażymy kilkanaście sekund. Następnie dodajemy krewetki i smażymy po około minucie z każdej strony. Krewetki układamy na przygotowanej sałacie.
Dodaj komentarz