Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy (wegańska)

Rozgrzewająca, aromatyczna i sycąca zupa z ciecierzycą. Pyszna … idealna na zimowe chłody  … wegańska! Bardzo polecam!

Składniki:

1 puszka ugotowanej ciecierzycy

2-3 ziemniaki

1 batat

3 marchewki

1 cebula

3 ząbki czosnku

4-5 cm świeżego imbiru

2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

½ łyżeczki pieprzu ceyene lub mniej

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżeczki przyprawy curry

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

sól do smaku

1 szklanka przecieru pomidorowego

1 ½ litra bulionu warzywnego lub wody

1-2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki

Wykonanie:

Warzywa: ziemniaki, marchew, batat obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek, imbir obieramy i szatkujemy w drobno.

Do rondla wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, podsmażamy 1 minutę. Dodajemy przyprawy oraz warzywa. Podsmażamy warzywa przez kilka minut, aby wzbogacić smak zupy. Następnie wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem do czasu aż warzywa zmiękną. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i wrzucamy ciecierzycę. Gotujemy kilka minut i gotowe.

Smacznego!

4 odpowiedzi na „Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy (wegańska)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa