Napar z imbiru i kurkumy

Dziś mam  dla Was bardzo prosty, ale zarazem pyszny przepis na szklankę zdrowego, rozgrzewającego napoju z imbiru i kurkumy. Napar smakiem przypomina mi  lemoniadę z kwiatów czarnego bzu … trochę taki smak wyczekiwanego lata :).

Imbir ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, wspomaga odporność, leczy przeziębienie. Regularne stosowanie imbiru prowadzi do zmniejszenie ilość i częstotliwości ataków  migreny. Ma działanie odkażające i odświeżające. Imbir zwiększa także koncentrację poprzez lepsze ukrwienie naszego mózgu.

Kurkuma zwana inaczej ostryżem, szafranicą, szafranem indyjskim, żółcieniem albo żółtym imbirem ma bardzo szerokie działanie zdrowotne. Zwalcza infekcje, wspomaga odporność naszego organizmu, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i rozkurczającą. Kurkuma działa leczniczo na komórki wątrobowe. 2,5 % kurkumy stanowi kurkumina, która to odpowiada własnie za żółty kolor oraz większość dobroczynnych działań kurkumy. Niestety    kurkumina jest słabo przyswajalna przez nasz organizm. Aby zwiększyć jej przyswajalność  podaje się ją razem z pierzem, który to zawiera piperynę zwiększającą przyswajalność kurkuminy.

Składniki na 1 dużą szklankę:

ok 1 -2 cm  świeżego imbiru

ok. 2-3 cm korzeń kurkumy

1 łyżeczka miodu lipowego

szczypta czarnego pieprzu

350 ml gorącej wody

Wykonanie:

Imbir kroimy w bardzo cienkie plasterki. Korzeń kurkumy obieramy i kroimy w  słupki. Przekładamy do szklanki, zalewamy gorącą wodą i  dodajemy łyżeczkę miodu. Pijemy.

Na zdrowie!

Źródło wiedzy o kurkumie i imbirze: www.poradnikzdrowie.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa