Jaglanka z orzechami i mandarynką
Miseczka ciepłej kaszy jaglanej podawanej z kawałkami mandarynki, suszonymi figami , orzechami i miodem z mniszka lekarskiego. Idealna na pyszne pożywne śniadanie lub słodki podwieczorek.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie kasza została z poprzedniego dnia z obiadu)
1/3 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
1 mandarynka
kilka orzechów laskowych
kilka orzechów włoskich
1-2 suszone figi
odrobina miodu z mniszka lub innego
1 łyżeczka płatków migdałowych
Wykonanie:
Do rondla przekładamy ugotowaną kaszę jaglaną,zalewamy ją ciepłym mlekiem i chwilę podgrzewamy. Blendujemy całość na gładki mus lub jak wolicie czuć ziarenka kaszy można pominąć etap blendowania. Kaszę przekładamy do miseczki, na wierzch układamy pokrojone w plasterki mandarynki dodajemy posiekane orzechy, figi i płatki migdałowe. Całość polewamy odrobiną miodu.
Smacznego!
Dodaj komentarz