Mazurek daktylowy

Wielkanocny mazurek  … kruchy spód posmarowany zmiksowanymi daktylami, przykryty delikatnym kremem na bazie mascarpone i kajmaku. 

mazurek daktylowy (32) mazurek daktylowy (11) mazurek daktylowy (9)

Składniki na kruche ciasto:

190 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

1 żółtko

35 g cukru pudru

Składniki na masę:

3 łyżki serka mascarpone

3 łyżki masy kajmakowej z puszki

150 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

Masa daktylowa:

100 g suszonych daktyli

1 łyżka wody

Dodatkowo:

kilka daktyli do dekoracji

garść posiekanych orzeszków ziemnych do dekoracji

Wykonanie:

Mąkę razem z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1/2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm, wykrawamy prostokąt o wymiarach 25x 30cm i przekładamy na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta wycinamy małe gwiazdki lub kwiatki, które na białko przyklejamy do ciasta. Spód na mazurka pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 20-25 minut.

Daktyle przekładamy do blendera, dodajemy wodę i miksujemy (do czasu uzyskania mazistej, ale nie gładkiej masy). Odstawiamy.

W naczyniu miksujemy mascarpone z kajmakiem do czasu połączenia składników. Osobno ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. Do masy z mascarpone i kajmaku dodajemy porcjami śmietanę (nie odwrotnie) i miksujemy.

Na kruchym spodzie rozsmarowujemy daktylową masę, na nią wykładamy krem kajmakowy i przyozdabiamy pociętymi daktylami oraz orzeszkami ziemnymi.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa