Mazurek daktylowy
Wielkanocny mazurek … kruchy spód posmarowany zmiksowanymi daktylami, przykryty delikatnym kremem na bazie mascarpone i kajmaku.
Składniki na kruche ciasto:
190 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 żółtko
35 g cukru pudru
Składniki na masę:
3 łyżki serka mascarpone
3 łyżki masy kajmakowej z puszki
150 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Masa daktylowa:
100 g suszonych daktyli
1 łyżka wody
Dodatkowo:
kilka daktyli do dekoracji
garść posiekanych orzeszków ziemnych do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę razem z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1/2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm, wykrawamy prostokąt o wymiarach 25x 30cm i przekładamy na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta wycinamy małe gwiazdki lub kwiatki, które na białko przyklejamy do ciasta. Spód na mazurka pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 20-25 minut.
Daktyle przekładamy do blendera, dodajemy wodę i miksujemy (do czasu uzyskania mazistej, ale nie gładkiej masy). Odstawiamy.
W naczyniu miksujemy mascarpone z kajmakiem do czasu połączenia składników. Osobno ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. Do masy z mascarpone i kajmaku dodajemy porcjami śmietanę (nie odwrotnie) i miksujemy.
Na kruchym spodzie rozsmarowujemy daktylową masę, na nią wykładamy krem kajmakowy i przyozdabiamy pociętymi daktylami oraz orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Dodaj komentarz