Makaron z krewetkami
Prosto i pysznie! Krewetki smażone z pietruszką,chili i czosnkiem … podane z makaronem i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki:
makaron spaghetii (ilość na dwie porcje)
200 g krewetek, mrożonych albo świeżych (użyłam krewetek, białych mrożonych)
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka masła
1 papryczka chili
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
200 g pomidorków koktajlowych
Wykonanie:
Krewetki rozmrażamy, zalewamy na ok.15 minut zimną wodą lub przelewamy na sicie wrzątkiem. Jeśli krewetki nie są oczyszczone obieramy je z pancerzy, odrywamy główki, pozbywamy się jelit (czarne nitka), ogonki możemy zostawiać.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na połówki. odstawiamy.
Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy masło. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki opłukujemy pod bieżąca wodą i drobno szatkujemy. Chili kroimy na kawałki. Czosnek, pietruszkę i chili podsmażamy kilka sekund. Następnie dodajemy krewetki i smażymy z jednej strony minutę, przewracamy, dodajemy i smażymy z drugiej strony również około minuty. Solimy do smaku. Na patelnię ze szparagami i krewetkami wrzucamy ugotowany makaron oraz pomidorki koktajlowe. Mieszamy i podajemy z kawałkami limonki.
Smacznego!
Dodaj komentarz