Lody czekoladowo-budyniowe

Pyszne lody czekoladowo –budyniowe podawana w wafelkach domowej roboty z dodatkiem gałki lodów intensywnie czekoladowych z wyczuwalną kawową nutą.

lody czekoladowo-budyniowe (5)kopialody czekoladowo-budyniowe (13) lody czekoladowo-budyniowe (1)Składniki:

500 ml śmietany kremówki 30-36%

10 łyżek cukru pudru

350 ml mleka zagęszczonego 7,5%

1 budyń śmietankowy

2 łyżki kakao

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:

W wysokim naczyniu ubijamy słodzone mleko zagęszczone z 4 łyżkami cukru pudru (ubije się dość ładnie, ale nie na bardzo sztywną pianę). Do ubitego mleka dodajemy kakao i miksujemy. Odstawiamy.

W innym naczynia ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier puder i budyń. Miksujemy. Do masy śmietanowo – budyniowej dodajemy 2/3 masy kakaowej. Masy niedbale mieszamy i przekładamy plastikowego pojemnika. Do pozostałej masy kakaowej dodajemy kawę rozpuszczalną, miksujemy i przelewamy do małego pojemnika.

Pojemniki z lodami wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika. Na ok.10 minut przed podaniem lody wyciągamy z zamrażalnika. Podajmy w wafelkach.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa