Kopytka w kurkowo-śmietanowym sosie

 IMGP1358

 IMGP1338  IMGP1321

Składniki:

1kg ziemniaków

mąka pszenna

1 jajko

300 g kurek

200 ml śmietany kremówki (36 %)

1 cebula

olej do smażenia

sól morska

biały pieprz

natka pietruszki

Wykonanie:

Kopytka

Ziemniaki obieramy, gotujemy w wodzie z solą do miękkości, przeciskamy przez praskę. Gdy masa ziemniaczana przestygnie ¼ jej części odkładamy w to miejsce wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, 3 szczypty soli. Całość wyrabiamy na stolnicy podsypując mąką, tak aby ciasto było sprężyste i nie kleiło się zbytnio do rąk. Masę rozwałkowujemy na „placek” grubości ok. 1,5cm, kroimy na paski, a następnie na małe romby. Kopytka wrzucamy do garna z wrzącą wodą, gotujemy do czasu aż nie wypłyną na powierzchnię.

Sos kurkowo – śmietanowy.

Kurki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną uprzednio w małą kosteczkę, gdy cebula się zeszkli dodajemy kurki, smażymy jeszcze kilka minut. Całość zlewamy śmietaną, doprawiamy sola i biały pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu aż śmietana  zacznie lekko gęstnieć.

Kopytka podajemy zaraz po ugotowaniu, polewamy sosem i posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa