Burger śniadaniowy

Burger śniadaniowy, …czyli bułka na śniadanie … proste, ale zawsze pyszne rozwiązanie 🙂 … Pachnąca bułka domowego wypieku … posmarowane majonezem lub pastą z ciecierzycy … liście ulubionej sałaty … plaster dobrego sera … pomidor … do tego szklanka mleka i gotowe!

Składnik na ok. 16-17 bułek:

650 g mąki pszennej poznańskiej

40 gram świeżych drożdży

125 g masła bez laktozy marki Mlekovita

2 szklanki mleka bez laktozy marki Mlekovita

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

1 jajko do posmarowania bułek

sezam do posypania bułek

Składniki na sos:

2 łyżki majonezu

3 łyżki ketchupu

Pozostałe składniki na 4 burgery:

4 plastry żółtego sera bez laktozy marki Mlekovita

1 pomidor

kilka liści świeżej sałaty (sałata masłowa, roszponka, rukola, listki botwinki)

kiełki rzodkiewki

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 190 st. C z termmobiegiem. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.

Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i trochę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Rozrobiony zaczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Składniki mieszamy i odstawiamy do czasu aż drożdże zaczną pracować (zaczną rosnąć).

Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do większej miski. W garnku podgrzewamy mleko z masłem. Ciepłe (niegorące!) mleko z masłem wlewamy do miski z mąką, dodajemy zaczyn drożdżowy. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem z końcówką haka. Masę wyrabiamy kilka minut, aby stało się gładkie i elastyczne.

Ciasto przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).

Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki, podsypujemy mąką i formujemy bułki podwijając ciasto pod spód. Bułki układamy w odstępach, na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 min, aby ciasto się lekko napuszyło. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 st. C (z termoobiegiem). Pieczemy ok. 20 minut do czasu, aż bułeczki ładnie się zarumienią. Burgerowe bułki odstawiamy do przestygnięcia.

Wykonanie:

Przygotowanie sosu. Do miseczki przekładamy majonez i ketchup. Dokładnie wymieszać. Odstawiamy

Bułki przekroić na pół. Połówki bułek smarujemy sosem, rozkładamy liście sałaty, plasterek sera, plasterek pomidora, ponowie dodajemy liście sałat, kiełki rzodkiweki i polewamy sosem. Każdego burgera przykrywamy drugą częścią chrupiącej bułki i podajemy.

Smacznego!


Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa