Bakłażan faszerowany kurkami i fetą

Bakłażan … kurki … feta … proste i smaczne połączenie! Zachęcam do wypróbowania!

IMGP2706IMGP2701 IMGP2716

Składnik:

2 większe bakłażany

150 g sera fata

200 g kurek

1 łyżka posiekanego koperku

30 g masła

sól morska, pieprz do smaku

Dodatkowo:

2-3 łyżki oliwy extra vergine

Wykonanie:

Bakłażany myjemy po bieżącą wodą i odcinamy końcówki. Każdego bakłażana przekrawamy wzdłuż na dwie części, środek wybieramy za pomocą łyżki, pozostawiając rant ok 1 centymetra. Miąższ odkładamy, wykorzystamy go do farszu. Wydrążone bakłażany skrapiamy oliwą, przykrywamy folią lub przekładamy do zamkniętego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 25 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Kurki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i smażymy na maśle  ok 5 minut. Miąższ z bakłażana kroimy na mniejsze części dodajemy do grzybów, razem smażymy 2 -3 minuty. Zestawiamy z ognia. Następnie do farszu dodajemy ser feta oraz koperek, całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażany wyjmujemy z piekarnika nadziewamy farszem i wstawiamy na ok 10 minut do piekarnika, tym razem bez przykrycia. Podajemy na ciepło! Danie można również przyrządzić na grillu, pod warunkiem, że farsz przyszykujemy prędzej w domu.  Zamiast bakłażany zapiekać w piekarniku, skrapiamy je oliwą zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Po kilku – kilkunastu minutach w zależności od żaru na grillu, odwijamy folię i nakładamy farsz, trzymamy jeszcze kilka minut na grillu i podajemy.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Bakłażan faszerowany kurkami i fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa