Zupa kalafiorowa
Prosto, szybko, smacznie i lekko! Zupa kalafiorowa … najlepsza na upalne dnia … koniecznie z dodatkiem świeżego koperku i odrobiny śmietany!
Składniki:
1 kalafior (świeży lub mrożony)
3-4 marchewki
1-2 korzenie pietruszki
kawałek selera
1/2 cebuli
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
2 łyżki świeżego koperku
1/2 szklanki śmietany 18%
Dodatkowo jeśli macie: kawałki suszonej marchewki, pietruszki, pora i selera dla wzbogacenia smaku
Wykonanie:
Warzywa ( marchewki, pietruszki, seler, ziemniaki) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy połowę cebuli i pokrojone warzywa. Podsmażamy, aby wydobyć smak z warzyw. Całość zalewamy wodą, solimy i doprawiamy pieprzem. Jeśli macie suszone warzywa ( marchew, seler, pietruszka) też możecie trochę dodać dla wzbogacenia smaku. Gotujemy 10 minut, dodajemy kawałki kalafiora. Gotujemy do miękkości. Jeśli lubicie zabielany śmietanką i obowiązkowo dorzucamy poszatkowany, świeży koperek 😊
Smacznego !
Wygląda bardzo smacznie lekko i świeżo! Chetnie zrobię przy najbliższej okazji 🙂