Zupa fasolowa
Klasyczna zupa fasolowa, tak jak u mamy :). Bardzo dawno tej zupy nie robiłam, jakoś tak zawsze się zapomina namoczyć fasolę, …ale warto! Polecam.
Składniki
500 g fasoli Jaś
300 g chudego boczku lub mięsa z łopatki
1 kiełbasa np. śląska
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki
3-4 ziemniaki
1/3 selera
½ cebuli
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziele angielskiego
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Fasolę zalewamy wodą odstawiamy na ok. 12 godzin, najlepiej na noc.
Przygotowujmy duży garnek (5 litrowy). Wlewamy olej.
Warzywa: ziemniaki, marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Odstawiamy.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno szatkujemy. Mięso i kiełbasę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z cebulą i czosnkiem, chwilę przesmażamy.
Dodajemy namoczoną i odsączoną z wody, w której się moczyła fasolę. Wlewamy wodę na ok 5 cm powyżej poziomy fasoli i mięsa. Całość gotujemy 15 minut.
Następnie dodajemy pozostałe warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, wsypujemy pieprz i majeranek, doprawiamy solą. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wody. Zupę gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny, tak długo aż warzywa będą miękkie.
Zupa podajemy z pieczywem. Następnego dnia odgrzewana smakuje jeszcze lepiej.
Smacznego!
Dodaj komentarz