Wielkanocne ciasteczka „jajka”

Szybkie i smaczne świąteczne ciasteczka. Idelane do koszyka ze Święconką.

ciasteczka jajka (10)

ciasteczka jajka (39) ciasteczka jajka (13)

Składniki na ciasto (ok 20 ciastek 8 cm):

250 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

1 jajko

200 g masła

Składniki na lukier:

1 szklanka cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki gorącej wody

¼ łyżeczki żółtego barwnika spożywczego w proszku

Dodatkowo:

suszone kwiaty lawendy

Wykonanie:

Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, tworzymy z ciast kulę zawijamy w folią spożywczą i odkładamy na minimum 1/2 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciast wykrawamy za pomocą foremki lub wzornika wyciętego z papieru ciasteczka w kształcie jajek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 17 minut. Ciastka przekładamy na kratkę do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy lukier.

Do cukru pudru barwnik, sok z cytryny i wodę. Mieszamy energicznie, aby składniki się ładnie połączyły. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, w razie potrzeby dodać odrobinę wody.

Ciastka smarujemy lukrem i przyozdabiamy lawendą.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Wielkanocne ciasteczka „jajka””

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa