Tort truskawkowo-miętowy
Puszysty biszkopt przełożony bitą śmietaną z dodatkiem aromatycznej mięty i świeżych truskawek … lekki, nieco orzeźwiający tort … idealny na specjalną okazją lub po prostu na gorący czerwcowy weekend.
Składniki na biszkopt forma o średnicy 24 cm
4 jajka w temperaturze pokojowej
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli
Składniki na miętowy krem
1 litr śmietany kremówki 36 %
¾ szklanki cukru pudru
garść świeżych liści mięty
Dodatkowo:
½ kg truskawek (2 garście truskawek obieramy z szypułek i kroimy w małą kostkę, pozostałe truskawki pozostawiamy do dekoracji)
Wykonanie ciasto biszkoptowe
Tortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.
W mniejszej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku miksując do czasu uzyskania gładkiej piany. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki i ocet. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 30 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zrzucamy z ok. 30 cm na podłogę lub blat (taki proces spowoduje, że biszkopt nam nie upadnie). Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie kroimy na 3 równe blaty.
Krem miętowy
Do wysokiego naczynie wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę, ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie do jednej mniejszej miski odkładamy kilka sporych łyżek ubitej śmietany (wykorzystamy ją do dekoracji tortu), a do drugiej 3- 4 łyżki ubitej śmietany, z którą blendujemy liście mięty. Masę miętowo-śmietanową przekładamy do naczynia ze śmietaną i delikatnie miksujemy do połączenia składników.
Pierwszy blat ciasta przekładamy połową kremu śmietanowo – miętowego, na wierzch rozkładamy połowę pokrojonych truskawek, ponownie smarujemy cienko kremem i przykrywamy drugim blatem. Czynność powtarzamy. Wierzch i boki tortu smarujemy odłożona wcześniej śmietaną. Tort dekorujemy świeżymi truskawkami i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Uwaga! Śmietanę można usztywnić żelatyną. Żelatynę (na podaną ilość śmietany ok. 2 łyżeczki) rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i odstawiamy, by lekko przestygła. Następnie dodajemy ją do śmietany pod koniec ubijania.
Smacznego!
Uwielbiam takie ciasta. Piękne się prezentują na stole i co najważniejsze : chce się go jeść i jeść 🙂
Elegancki 🙂 Truskawki z miętą to musi być ciekawe połączenie 🙂
wygląda rewelacyjnie aż ślinka cieknie:)
Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.
Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)