Tort kasate

Tort kasate …  kremowa konsystencja … chrupiące kawałki orzechów i czekolady … na wierzchu doskonale przełamujące słodycz całości, orzeźwiające wiśnie zatopione oczywiście w wiśniowej galaretce. Ulubione ciasto mojego Męża :-), z przepisu od Teściowej. Może nie całkiem dietetyczne 😉 ,  ale naprawdę pyszne!

Kasetowy (5) Kasetowy (33)

Składnik na spód:

200 g herbatników

1 łyżka masła

Składniki na masę:

8 jajek

2 szklanki mleka

1 ½ szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

400 g masła

100 g gorzkiej czekolady

100 g rodzynek

100 g orzechów włoskich

Wiśniowy wierzch:

300 ml wiśni w syropie własnym (wiśni ze słoika) lub wiśni świeżych lub mrożonych

1 galaretka wiśniowa

1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie spód:

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy masło i miksujemy. Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając palcami spód. Wstawiamy do lodówki.

Masa:

Do wysokiego garnka wbijamy jajka dodajemy cukier i mleko. Składniki roztrzepujemy lub miksujemy do połączenia składników. Masę podgrzewa cały czas mieszając do czasu, aż zacznie się gęstnieć. Nie podgrzewamy zbyt długo, aby masa sie nie zważyła. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Orzechy prażymy na suchej patelni. Odstawiamy do przestygnięcia.

Masło ucieramy na puszysto. Cały czas miksując dodajemy po łyżce schłodzonej masy jajecznej. Następnie do ładnie połączonej masy dodajemy posiekane orzechy i czekoladę oraz rodzynki. Mieszamy i przekładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki.

Wiśniowy wierzch:

W małym rondlu podgrzewamy syrop z wiśni uzupełniając wodą (do ilości płynu potrzebnego do przygotowania galaretki zazwyczaj 500 ml). Zagotowujemy, zestawiamy z palnika wsypujemy galaretkę i żelatynę. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do niej wiśnie i wylewamy na deser kasate.  Wstawiamy do lodówki.

Smacznego!

16 odpowiedzi na „Tort kasate”

  • A mąki się nie daje do ciasta?

  • Co zrobić aby masa jasna stężała szybciej?

    • W masie jest dużo masła ono musi ztwardniec można jedynie do zamrażarki spróbować wstawić na jakieś 15 20 min

      • Mam dokładnie taki sam przepis i nie wiem dlaczego podczas mieszania mikserem i łączenia składników masa zaczyna się ważyć ???

  • Kochani, ta masa ma zgęstnieć podczas podgrzewania jak budyn? Proszę poratujcie

  • Przepis jest niedokładny. Należałoby napisać czy gotując budyń ma się zagotować czy należy nie dopuścić do gotowania.podrzewac aż zacznie gęstnieć ale nie za dlugo. Ma on wyglądać jak budyń czy niekoniecznie aż taki gęsty?!

  • Najpierw mam pianke z tych jajek później jak stygnie to robi się rzadkie. Już nie wiem jak to robić żeby było dobrze. Trzy podejścia i zawsze to samo .

    • Hmm może za mocno masą jest ubijana??? Albo za bardzo podgrzewa.. po długim mieszaniu i podgrzewaniu powinna zrobić się jak budyń, potem ja odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i już nie można jej mieszać żeby się nie rozwodniła…może tu jest przyczyna

  • Masa po podgrzaniu i ubiciu nie jest zbyt gęsta,czy taka połączyć z maslem

  • Przede wszystkim taką masę jajeczna należy bardzo wolno podgrzewać,nie za szybko bo właśnie przez to robi się rzadka.Ciesze się że trafiłam na ten przepis bo robiłam ten torcik”wieki”temu,zawsze wychodził,był troszeczkę inny bo masę dzieliłam na dwie części,do jednej dodawałam kakao i wiorke kokosowa a do drogiej jak w przepisie:rodzynki i orzechy .Torcik zawsze robiłam na biszkopcie .
    Teraz właśnie moje urodziny i ten torcik powróci na mój stół.
    Dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa