Tort brownie z orzechami w karmelu

IMGP2583

IMGP2561

IMGP2612

Składniki na ciasto brownie:

100 g gorzkiej czekolady

130 g masła

3 jajka

80 g mąki pszennej

3 łyżki kakao

¾ szkl. cukru

Składniki na krem:

1 paczka budyniu waniliowego

½ szkl. cukru

½ kostki masła

Składniki na karmel:

¾ szkl. cukru

¼ szkl. wody

1/3 szkl. śmietany kremówki (36 %)

Na wierzch:

200 g niesolonych orzeszków ziemnych

Wykonanie:

Ciasto brownie

W rondlu rozpuszczamy masło z pokruszoną czekoladą, od czasu do czasu mieszając do połączenia składników, odstawiamy do przestygnięcia.

W misce za pomocą rózgi kuchennej  roztrzepujemy jajka z cukrem, wlewamy czekoladę z masłem i mieszamy. Do miski z mokrymi składnikami przesiewamy mąkę i kakoa, mieszamy do połączenia.

Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 23 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia). Brownie pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 20 min. do suchego patyczka. 

Krem

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawimy do przestygnięcia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Budyń miksujemy dodając po łyżce utartego masła.

Karmel

W małym rondlu zagotowujemy wodę z cukrem, nie mieszając, zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 15 – 20 min. aż cukier zacznie się karmelizować (nabierać złotego koloru). Rondel zestawimy z ognia, dolewamy śmietanę mieszając do połączenia składników (masa po oddaniu śmietany będzie się mocno pienić). Odstawimy do przestygnięcia. 

Ciasto brownie kroimy na dwa krążki. Jedną część układamy na paterze, smarujemy kremem, przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch ciast również smarujemy kremem, posypujemy uprażonymi na patelni orzechami i polewamy karmelem.

Smacznego!

3 odpowiedzi na „Tort brownie z orzechami w karmelu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa