Walentynkowy torcik naleśnikowy
Puszyste naleśniki w kształcie serca … posmarowane słodką masą kajmakową … przełożone musem jabłkowym … oblane przecudną polewą czekoladową. Idealny deser na walentynkowy wieczór …
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
Polewa czekoladowa
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
1 łyżka masła (ok. 50 g)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Dodatkowo:
olej do smażenia
200g masy gotowej kajmakowej
200 g musu jabłkowego
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia przesiewamy mąkę, wlewamy mleko, wodę gazowaną, olej, wbijamy jajko oraz dodajemy cukier i sól. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być dość płynne, w razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy wody.
Patelnie rozgrzewamy, wlewamy kropelkę oleju i rozcieramy ją po całej patelni za pomocą pędzla spożywczego (patelnię nie smarujemy za każdym razem piekąc kolejnego naleśnika). Na patelni układamy formę do pieczenia naleśników (ja zastosowałam foremkę silikonową w kształcie serca, ale można piec naleśniki bez formy, należy tylko, w miarę możliwości rozlewać ciasto o jednakowej średnicy). Naleśniki odstawiamy do przestygnięcia.
Polewa czekoladowa (przepis na polewę znalazłam na stronie Moje Wypieki)
Żelatynę zalewamy gorąca woda, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i wlewamy żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.
Naleśniki smarujemy masą kajmakową i musem jabłkowym formując małe torciki. Wierzch polewamy czekoladowa polewą.
Smacznego!
piękny!