Tiramisu z malinami (bez jajek)
Pyszny i prosty deser … biszkopty nasączone kawą, przykryte puszystym śmietanowym kremem … podane ze świeżymi malinami … całość posypana ciemnym kakao. Deser możecie przygotować w szklankach lub prostokątnym naczyniu.
Składniki:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30 % – 36 %
½ szklanki cukru pudru
200 g podłużnych biszkoptów
1 szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy
2 łyżki kakao
200 -300 g świeżych malin
Wykonanie:
Kawę zaparzamy, odstawiamy do przestygnięcia.
W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Śmietanowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego (bez tylki).
Kawę przelewamy do małej miseczki, aby łatwiej było nam namaczać biszkopty.
Nasączone kawą biszkopty rozkładamy w szklankach, wyciskamy śmietanowy krem, wrzucamy kilka malin i posypujemy kakao.
Deser możemy również przygotować w tradycyjnym prostokątnym naczyniu.
Biszkopty maczamy w kawie i układamy w prostokątnym naczyniu, gdy cała powierzchnia będzie pokryta biszkoptami wyciskamy śmietanową masą. Na wierzch rozkładamy maliny wciskając je w krem. Następnie całość posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę pierników przykrywając je pozostałym śmietanowym kremem. Desery wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem tiramisu posypujemy kakao.
Smacznego!
Tiramisu jest moim ulubionym deserem 🙂
Wow, świetnie to wygląda. Dziękuje bardzo za podzielenie się z nami 🙂
Na ile porcji jest ten przepis?
Foremka o wymiarach Ok.15*25cm, a porcji ok.12