Tarta z cukinią

Dziś mam dla Was przepis na pyszną i piękna tartę na kruchym spodzie … wypełnioną delikatnym serowo- jajecznym farszem i piękne ułożonymi plastrami cukinii … w kształcie płatów róży. Polecam do zrobienia … rodzina i goście będą zaskoczenie i smakiem i wyglądem … a dodam, ze wcale nie trzeba się przy tym dużo napracować … wystarczy tylko dobra obieraczka do warzyw 😉 

Składniki na ciasto ( forma średnicy 30 cm lub dwie mniejsze  – jedna średnicy 25 cm i prostokątna o wymiarach 35cmx11cm):

300 g mąki pszennej

200 g masła

1 jajko

szczypta soli

Składniki farsz:

2- 3 małe cukinie

200 g sera feta

3 jajka

½ szklanki słodkiej śmietany 18 %

sól himalajska do smaku

świeżo mielony pieprz do smaku

2 szczypty mielonego chili lub więcej

Wykonanie ciasto:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i  przekładamy je do formy. Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.

Cukinie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy wzdłuż na cieniutkie paski.

Jajka z fetą i śmietaną, solą, pieprzem oraz chili blandujemy do czasu uzyskanie płynnej, gładkiej konsystencji.

Mieszamy i wylewamy na podpieczony spód ciasta. Na wierzchu układamy w koło paski cukinii. Tarte pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa