Szparagi z jajkiem

Na świątecznym wielkanocnym śniadaniu nie może oczywiście zabraknąć jajek 🙂  … polecam jajka gotowane na miękko podawane z musztardowym winegretem i chrupiącymi, zielonymi szparagami oraz ulubionym pieczywem. Pycha!

Składniki:

4 jajka

pół pęczka zielonych szparagów

Składniki na sos:

1 łyżeczka musztardy (sarepska)

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

1 łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

W małym naczyniu przygotowujemy sos łącząc oliwę z musztardą miodem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy

Jajka gotujemy na miękko, trwa to ok. 3 minut w zależności od wielkości jajek może być nawet krócej.

Szparagi myjemy, usuwamy twarde końcówki. Wrzucamy na ok. 15 do gotującej się wody, wyjmujemy i przekładamy od razu do zimnej wody, aby zachować ich piękny kolor Szparagi zielone można jeść praktycznie na surowo.

Szparagi z jajkiem polewamy sosem i podajemy z pieczywem lub jak na zdjęciu, zielone łodyżki moczy w ugotowanym na miękko i polanym sosem jajku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa