Śledź w oleju lnianym

Smacznie, prosto i zdrowo! Śledzie w oleju lnianym z cebulą i świeżo mielonym pieprzem. Jedno z tych dań, które bardzo często gości w naszym domu aż dziw, że wcześniej nie publikowałam tego przepisu?! Olej lniany i śledzie to bogactwo drogocennych kwasów tłuszczowych omega-3. Polecam!

Składniki:

5-6 płatów śledziowych solonych, ewentualnie w śledzi w oleju (często też takich używam)

1 cebula

½ szklanki oleju lnianego

2-3 łyżki octu jabłkowego

świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Śledzie solone moczymy w zimnej wodzie ok 1 godzin, zmieniamy w tym czasie wodę. Próbujemy czy nie są jeszcze za słone.

Jeśli używamy śledzi w oleju osaczamy je z niego.

Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Śledzie kroimy na ok 1 cm kawałki. Do słoika warstwowo układamy cebulę i śledzie za każdym razem oprószając świeżo mielonym pieprzem, skrapiając octem i zalewając olejem.

Tak przygotowane śledzie odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Podajemy z ulubionym pieczywem.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa