Sałatka z awokado, jajkiem i chrupiącą szynką parmeńską

Pyszna wiosenna sałatka z jajkiem, awokado, ogórkiem i chrupiącą szynką parmeńską. Wszystko połączone pikantną oliwą z odrobiną ostrej musztardy. Sałatka może być dodatkiem do mięsa lub stanowić samodzielne danie, jako przekąska do pracy.

IMGP7219IMGP7207

IMGP7226

Składniki na 2 porcje:

2 garście mieszanki ulubionych sałat

2 jajka ugotowane na twardo

1/2 awokado

   4-6 plastrów szynki parmeńskiej 

½ zielonego ogórka

Składniki na sos:

4 łyżki pikantnej oliwy 

1 łyżeczka ostrej musztardy (dałam rosyjskiej)

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

W małej miseczce mieszamy oliwę z musztardą, solą i pieprzem. Liście świeżych sałat myjemy i osuszamy, układamy na talerzu i skrapiamy połową przygotowanego sosu. Ogórek obieramy i kroimy w półksiężyce. Awokado rozkrawamy, usuwamy pestkę i kroimy w plastry. Ugotowane na twardo jajka kroimy wzdłuż na ćwiartki. Szynką podpiekamy na suchej patelni, do czasu aż będzie chrupiąca. Na talerz z sałatą układamy jajka, kawałki ogórka, awokado oraz chrupiące kawałki szynki parmeńskiej. Całość skrapiamy pozostałym sosem. Sałatkę podajemy samą lub z chrupiącymi grzankami razowego pieczywa.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa