Oliwa z chili i suszonymi ziołami

Domowa oliwa smakowa … pachnąca rozmarynem, pikantna w smaku … idealna do smażenia, sałatek oraz jako dodatek do sosów, dressingów i dipów.

IMGP3307IMGP3315

Składniki:

300 ml oliwy extra vergine

3-4 papryczki chili (świeże lub suszone)

2 gałązki świeżego rozmarynu

1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

kilka ziaren czarnego pieprzu

Wykonanie:

Butelkę, w której ma się znaleźć nasza oliwa, myjemy, a następnie dokładnie suszymy. Do butelki wkładamy papryczki, gałązki rozmarynu, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość zalewamy oliwą. Zamykamy butelkę i odstawimy w ciemne miejsce na kilka dni, aby oliwa przeszła smakiem pikantnej chili i ziół.

Smacznego!

 

5 odpowiedzi na „Oliwa z chili i suszonymi ziołami”

  • Też mam zamiar sobie taką oliwę przygotować. Świetna do sałatek! Gdzieś czytałam, ze powinno się zalać ciepłą oliwą, czy to prawda ?

    • Witam, nie próbowałam zalewać ziół ciepłą oliwą. Myślę, że nie ma takiej potrzeby. Aromat ziół bardzo szybko przechodzi do oliwy.

  • wyglądają pięknie, zwłaszcza te z papryczkami <3 na pewno ekstra na prezent.
    ja używam już gotowych smakowych oliw włoskich, bo są aromatyczne.
    Ale sprezentować na pewno wolałabym taką samoróbkę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl