Papryka faszerowana

IMGP4170

IMGP4172Składniki:

4 papryki

2 woreczki ryżu

30 dag pieczarek

1 duża cebula

0,5 kg mięsa mielonego

3 duże pomidory

1 papryczka chili

sól, pieprz,

zioła wedle uznania

Wykonanie:

Cebule siekamy, podsmażamy na patelni razem z pokrojonymi pieczarkami, gdy warzywa zmiękną dodajemy mięso, posiekaną papryczkę chili, sól, pieprz i ulubione zioła. Całość podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory – dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa i mięso zmiękną dodajemy ugotowany ryż trzymając jeszcze przez chwilę na ogniu. Farsz przekładamy  do uprzednio przygotowanych wydrążonych papryk. Nafaszerowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy ½ szkl. wody i wstawiamy do piekarnika na ok.30 min. (temperatura 180 st. C.).

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa