Naleśniki szpinakowe

Zielone, wiosenne naleśniki … ze sporą porcją szpinaku, który w smaku nie jest jednak wyczuwalny. Myślę, że to smaczny sposób na przemycenia dzieciom tego zielonego, zdrowego specyfiku, zwłaszcza, że naleśniki równie dobrze smakują ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami 🙂 .

naleśniki szpinakowe (33)  naleśniki szpinakowe (5) naleśniki szpinakowe (17)

Składniki na ok. dużych 7 naleśników:

ok. 100 g szpinaku (tj. ok. 10 brykietów szpinaku rozdrobnionego, rozmrożonego)

1 jajko

150 ml wody

100 ml mleka

ok.140 g mąki pszennej

szczypta soli

Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy przekładamy do wysokiego naczynia. Do szpinaku wbijamy jajko, dodajemy wodę, mleko, mąką i szczyptę soli. Wszystkie składniki blendujemy do czasu aż, ciasto stanie się gładkie, a szpinak całkowicie rozdrobni. Ciasto powinno być dość płynne, powinno swobodnie rozlewać się na patelni. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę wody lub mąki w przypadku gdy będzie za gęste. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni o nieprzywieralnej powierzchni.

Naleśniki podajemy ze słodkimi bądź wytrawnymi dodatkami.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Naleśniki szpinakowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa