Makaronowe muszle na szpinaku z farszem a’la pierogi ruskie
Składniki:
15 sztuk muszli makaronowych
Składniki na nadzienie:
1 kg ugotowanych ziemniaków
200 g twarogu
2 cebule
3 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
½ paczki mrożonego szpinaku
½ łyżeczki cukru
½ szklanki śmietany 18%
pieprz
potarty ser żółty
Wykonanie:
Makaronowe muszle gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na olej, solimy i smażymy do miękkości. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z twarogiem. Dodajemy zeszkloną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Rozmrożony szpinak doprawiamy cukrem i pieprzem, mieszamy z śmietaną i wylewamy na spód żaroodpornego naczynia, w którym będziemy zapiekać nasze muszle. Muszle faszerujemy ziemniaczano –serowym nadzieniem i układamy na szpinaku. Wierzch posypujemy potartym serem. Całość zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Smacznego!
Dodaj komentarz