Makaronowe muszle na szpinaku z farszem a’la pierogi ruskie

IMGP7325 777 IMGP7342 IMGP7340

Składniki:

15 sztuk muszli makaronowych

Składniki na nadzienie:

1 kg ugotowanych ziemniaków

200 g twarogu

2 cebule

3 łyżki oleju do smażenia

sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

½ paczki mrożonego szpinaku

½ łyżeczki cukru

½ szklanki śmietany 18%

pieprz

potarty ser żółty

Wykonanie:

Makaronowe muszle gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na olej, solimy i smażymy do miękkości. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z twarogiem. Dodajemy zeszkloną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Rozmrożony szpinak doprawiamy cukrem i pieprzem, mieszamy z śmietaną i wylewamy na spód żaroodpornego naczynia, w którym będziemy zapiekać nasze muszle. Muszle faszerujemy ziemniaczano –serowym nadzieniem i układamy na szpinaku. Wierzch posypujemy potartym serem. Całość zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa