Lody jagodowe (bez jajek i mieszania)
Uwodzące pięknym kolorem, ale i smakiem lody jagodowe domowej roboty. Proste i szybkie przygotowanie. Polecam :).
Składniki:
500 ml śmietany kremówki 36%
530 g mleka zagęszczonego, słodzonego 8%
300 g jagód, świeżych lub mrożonych
Wykonanie:
Jagody myjemy i blendujemy. Odstawiamy.
W dużej misce ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę. Gdy śmietana się ubije dolewamy małą strużkę mleko zagęszczone. Do śmietanowej masy dodajemy owoce, miksujemy i przelewamy do pojemnika. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.
Smacznego!
Czy wlewając do ubitej śmietany zagęszczone mleko ubijamy nadal czy tylko mieszamy ?
Ubijamy
Piękny kolor… Faktycznie nie trzeba mieszać? Nie robi się twarda jak kamień bryła?
Nie, konsystencja lodów jest kremowa, oczywiście mocno zamrożone są twarde ale po ok. 15 minutach po wyjęciu z zamrażalnika idealne!
Bo kolor mnie zachęca do zrobienia 🙂