Kasza jęczmienne z mlekiem i truskawkami

Słodkie i szybkie …w dodatku zdrowe śniadanie, … kto takich nie lubi!? … chyba nie znam takiej osoby ;). Dziś zamiast owsianki polecam Wam spróbować kasze jęczmienną gotowaną na mleku, w dodatku bez laktoz! …podaną z słodkimi, pachnącymi truskawkami, na które sezon tuż tuż … posypana płatkami migdałowymi i polaną miodem z mniszka lekarskiego … pycha! Kaszę można ugotować wieczorem, a następnego dnia wystarczy tylko ją podgrzać lub zalać gorącym mlekiem.

Moim dzieciom tak zasmakowały te śniadania, że często chcę tak przyrządzoną kasze jeść również na deser 🙂

Składniki na 2-3 porcje:

Wykonanie:

1 filiżanka kaszy jęczmiennej

2 ½ filiżanki mleka bez laktozy marki MLEKOVITA

kilka truskawek

2 łyżki płatków migdałowych

1 łyżeczka nasion chia

2 łyżeczki nasion chia

2-3 łyżeczki miodu

Wykonanie:

Do rondla wsypujemy kaszę jęczmienną wlewamy mleko i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka.

Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, odstawiamy.

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w plasterki.

Ugotowaną kasze przekładamy do miseczek na wierzch rozkładamy truskawki, posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi, nasionami chia i całość polewamy miodem. Podajemy.

Smacznego!


Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa