Kasza jęczmienne z mlekiem i truskawkami
Słodkie i szybkie …w dodatku zdrowe śniadanie, … kto takich nie lubi!? … chyba nie znam takiej osoby ;). Dziś zamiast owsianki polecam Wam spróbować kasze jęczmienną gotowaną na mleku, w dodatku bez laktoz! …podaną z słodkimi, pachnącymi truskawkami, na które sezon tuż tuż … posypana płatkami migdałowymi i polaną miodem z mniszka lekarskiego … pycha! Kaszę można ugotować wieczorem, a następnego dnia wystarczy tylko ją podgrzać lub zalać gorącym mlekiem.
Moim dzieciom tak zasmakowały te śniadania, że często chcę tak przyrządzoną kasze jeść również na deser 🙂
Składniki na 2-3 porcje:
Wykonanie:
1 filiżanka kaszy jęczmiennej
2 ½ filiżanki mleka bez laktozy marki MLEKOVITA
kilka truskawek
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka nasion chia
2 łyżeczki nasion chia
2-3 łyżeczki miodu
Wykonanie:
Do rondla wsypujemy kaszę jęczmienną wlewamy mleko i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka.
Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, odstawiamy.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w plasterki.
Ugotowaną kasze przekładamy do miseczek na wierzch rozkładamy truskawki, posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi, nasionami chia i całość polewamy miodem. Podajemy.
Smacznego!
Dodaj komentarz