Hiszpańska tortilla z kiełbasą i pieczarkami
Co robicie z pozostałymi od obiadu ziemniakami? Nie wyrzucajcie ich! Można z takich ziemniaków przyrządzić naprawdę pyszne danie na kolację lub obiad na drugi dzień. Co to takiego? …już wam mówię … hiszpańska tortilla lub inaczej, po naszemu 😉 omlet ziemniaczany … Proste sycące danie, pozwalające wykorzystać resztki jedzenia zalegające w lodówce … kawałki kiełbasy, lub innych wędlin, ziemniaki od wczorajszego obiadu … wystarczy wszystko podsmażyć zalać masą jajeczną i gotowe 🙂 Polecam!
Składniki:
4-5 sztuk ugotowanych ziemniaków (użyłam ziemniaków pozostałych z obiadu z dnia poprzedniego)
3-4 małe pieczarki
1 mała cebula
kawałek ulubionej kiełbasy
1 łyżka oleju rzepakowego
2 jajka
3 łyżki mleka
sól, pieprz do smaku
Szczypta pieprzu cayenne
Wykonanie:
Na patelnię wlewamy olej. Cebule szatkujemy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę lub plasterki. Ugotowane ziemniaki przekrawamy na pół i kroimy w półksiężyce.
Jajka wbijamy do miseczki, wlewamy mleko, doprawiamy pieprzem cayenne oraz solą i czarnym pieprzem, roztrzepujemy i odstawiamy.
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, kiełbasę, podsmażamy 1-2 minuty, następnie dodajemy pieczarki, smażymy do miękkości, dodajemy pokrojone ziemniaki i ponownie podsmażamy.
Następnie wszystkie składniki na patelni zalewamy masą jajeczną. Potrząsamy patelnia, aby masa oblała wszystkie składniki. Zmniejszamy moc palnika i smażymy do czasu, aż masa prawie cała się zetnie ok.2-3 minut. Do patelni przykładamy duży talerz, o średnicy większej niż patelnia. Odwracamy patelnie do góry dnem tak, aby nasz omlet pozostał na talerzu, następnie zsuwamy go z powrotem na patelnię i dopiekamy drugą stronę.
Tortille podajemy na ciepło, ale na zimno tez dobrze smakuje.
Smacznego!
Wow, nigdy nie miałam okazji próbowac, a coś czuje, że będzie mega!
Polecam, proste i pyszne danie:-)