Focaccia pietruszkowa

Dziś mam dla Was przepis na pyszną foccacie z listkami natki pietruszki i czerwoną cebulką… do tego odrobina oliwy i kolacja gotowa:)

Składniki na ciasto:

300 g mąki pszennej

250 ml  ciepłej wody

30 ml oliwy extra vergine

12 g świeżych drożdży

½ łyżeczki cukru

½ łyżeczki soli

Dodatkowo:

kilka gałązek natki pietruszki

kilka czarnych oliwek

pół małej czerwonej cebuli

oliwa z oliwek extra vergine

sól morska

Wykonanie:

Do dużej miski rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wlej  trochę cieplej wody, dodaje 2 łyżki mąki. Składniki dokładnie wymieszaj, zaczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany, w razie potrzeby dosyp mąki lub dolej wody. Odstaw zaczyn na 5-10 minut. Do zaczynu dosyp resztę mąki, wlej ciepłą wodę, dodaj oliwę, sól  i wyrabiaj ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub mikser z końcówką haka. Ciasto wyrabiaj do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj  ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut. W tym czasie umyj natkę pietruszki. Cebulę obierz i pokrój w plasterki.

Piekarnik nastaw na 200 st. C.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę, rozłóż je równomiernie. Na wierzchu poukładaj listki natki pietruszki, cebulę i oliwki. Całość posól i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut, do czasu aż foccacia ładnie się zarumieni. Foccacie podawaj z oliwą i odrobiną soli.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa