Deser dietetyczny z kuskusem a’la sernik na zimno

Na upalne dni proponuję lekki i dietetyczny deser a’la sernik na zimno z wykorzystaniem kaszy kuskus. Idealne połączenie kaszy z jogurtem naturalnym i wanilią. Smak naprawdę zaskakujący, oczywiście pozytywnie. Deser bardzo posmakował mojej rodzinie, na pewno nie raz zagości jeszcze na naszym stole.

Kilka słów na temat kaszy:

Kuskus to kasza wywodząca się z północno –zachodnie Afryki, tradycyjnie powstawała podczas mielenia pszenicy, będąca jej odpadem. Pozostałości były oddzielane od mąki, namaczane w wodzie i oprószane mąką. Kuskus ze względu na sposób wytwarzania łączy cech kaszy i makaronu. Jest bardzo bogatym źródłem białka. Ze względu na swoją lekkostrawność zyskał również popularność wśród mam, chcących zdrowo karmić swoje maluchy. Kasza ta ma zastosowanie zarówno do dań obiadowych jak i deserowych. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, wystarczy zalać ją gorącą wodą i odstawić na kilka minut.

IMGP9014 IMGP9019 IMGP9016

Składnik na wafelkowy spód:

200 g wafelków śmietankowych

50 g roztopionego masła

Składniki:

2 ½ szklanki ugotowanego kuskusu

2 duże jogurty naturalne, najlepiej typu greckiego ( razem ok. 800 g)

1 ½ szklanki cukru pudru

100 ml śmietany kremówki 36 %

8 łyżeczek żelatyny

1/3 szklanki wody

ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

Mus z truskawek lub świeże truskawki

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Masło rozpuszczamy. Wafelki rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy masło i miksujemy (wafelki można również rozkruszyć i utłuc tłuczkiem, a następnie zmieszać z masłem). Wafelkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając palcami spód.

Kuskus zalewamy wrząca wodą i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut do czasu, aż spęcznieje i stanie się miękki. Do większej miski przekładamy jedne jogurt naturalny i kuskus, całość blendujemy na gładką masę (kuskus jest dość suchy, dlatego lepiej zblendować go z jogurtem). Do zmiksowanej masy dodajemy pozostały jogurt, cukier puder oraz wanilię i miksujemy do połączenie składników.

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy. W tym czasie w małym rondlu zagotowujemy śmietanę, zestawiamy ją z palnika i dodajemy żelatynę mieszając energicznie do połączenia składników. Następnie do miski z kuskusem i jogurtem pomału wlewamy mieszaninę żelatyny i śmietany miksując całość do połączenia składników. Gotową masę przelewamy na spód z wafelków i wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Deser podajemy musem truskawkowym lub świeżymi truskawkami.

Mus z truskawek:

Truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Jeśli chcecie możecie dodać miód lub golden syrop, ale myślę ze sama słodycz truskawek wystarczy 🙂

Smacznego!

 

2 odpowiedzi na „Deser dietetyczny z kuskusem a’la sernik na zimno”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa