Bakaliowe ciasteczka z nutą sezamu

Jakiś czas temu moja zaprzyjaźniona Sąsiadka poczęstowała mnie pysznymi bakaliowymi ciasteczkami … zainspirowana ich smakiem postanowiłam stworzyć coś podobnego:) …  i są … pyszne i zdrowe ciasteczka bakaliowe, nie za słodkie, z przeważającą nutą sezamu. Idealne do filżanki kawy, w takie jak dziś, deszczowe popołudnie.

IMGP3041IMGP3043 IMGP3054 IMGP3053

Składniki:

110 g masła

50 g cukru trzcinowego + 2 łyżki do posypania ciastek

2 łyżki kakao

50 g mąki pełnoziarnistej 

50 g płatków owsianych 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

50 g posiekanych orzechów włoskich

50 g sezamu

50 g rodzynek

50 g wiórek kokosowych

50 g ziaren słonecznika,

30 g siemienia lnianego

3-4 krople oleju sezamowego

Wykonanie:

Masło ucieramy z  cukrem na gładką masę, dodajemy jajka i ponownie ucieramy. Następnie od masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej po łyżce bakaliowej masy formując prostokąty. Wierzch ciastek posypujemy cukrem trzcinowy. Ciastka wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!

 

3 odpowiedzi na „Bakaliowe ciasteczka z nutą sezamu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa