Pyszna kromka domowego chleba z chrupiąca skórką…

IMGP8958

IMGP8961

Składniki:

¾ kg mąki pszennej

¼ kg maki żytniej  (można zmieniać proporcje)

24 g drożdży suchych (3 paczki)

2 łyżeczki cukru

2 płaskie łyżeczki soli

1/2 szkl. płatków owsianych

4 szkl. ciepłej wody

2 łyżeczki oregano ( można dodać siemię lniane, słonecznik, pokrojone oliwki z oliwek, kto co lubi)

Wykonanie:

Drożdże rozrabiamy w 1/3 szkl. ciepłej wody,  ½ łyżeczką cukru i łyżką maki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Wszystkie suche składniki łączymy razem (z wyjątkiem oregano) następnie wlewamy drożdże i wodę. Ciasto wyrabiamy ręka i odstawiamy  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja masę delikatnie mieszamy je z oregano i przekładamy do dwóch wysmarowanych tłuszczem foremek.

Odstawiamy jeszcze na ½ godziny do wyrośnięcia, a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 1 godzinę.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa