Zielone szparagi z awokado i jajkiem w koszulce

Śniadanie idealne … moje ulubione zielone szparagi, jajko w koszulce oraz drogocenne dla naszego organizmu awokado (bogate w kwasy omega 3, witaminę E, kwas foliowy oraz fitoskładniki, które obniżają ciśnienie krwi),  wszystko podane z kromką razowego pieczywa. Pysznie i zdrowo! Polecam!

Składniki na 2 porcje:

pęczek zielonych szparagów

1 dojrzałe awokado

2 jajka

oliwa z oliwek extra vergine

czarnuszka

sól

Dodatkowo:

razowe pieczywo

Wykonanie:

Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i obieramy ze skórki. Układamy na talerzu.

Szparagi myjemy i pozbawiamy twardych końcówek. Wrzucamy na patelnię grillową, skrapiamy odrobiną oliwy i grillujemy 1-2 minuty. Odkładamy na talerz.

W garnku zagotowujemy 3-4 szklanki wody ze szczyptą soli. Jajko rozbijamy do małej miseczki, gdy woda zawrze robimy łyżką wir i wlewamy jajko. Gotujemy ok. 2-3 minuty aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne. Jajko wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Z drugim jajkiem postępujemy tak samo.

Danie podajemy z kromką razowego pieczywa. Dodatkowo awokado możemy  skropić oliwą i posypać czarnuszką.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Zielone szparagi z awokado i jajkiem w koszulce”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa