Zielone szparagi z awokado i jajkiem w koszulce
Śniadanie idealne … moje ulubione zielone szparagi, jajko w koszulce oraz drogocenne dla naszego organizmu awokado (bogate w kwasy omega 3, witaminę E, kwas foliowy oraz fitoskładniki, które obniżają ciśnienie krwi), wszystko podane z kromką razowego pieczywa. Pysznie i zdrowo! Polecam!
Składniki na 2 porcje:
pęczek zielonych szparagów
1 dojrzałe awokado
2 jajka
oliwa z oliwek extra vergine
czarnuszka
sól
Dodatkowo:
razowe pieczywo
Wykonanie:
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i obieramy ze skórki. Układamy na talerzu.
Szparagi myjemy i pozbawiamy twardych końcówek. Wrzucamy na patelnię grillową, skrapiamy odrobiną oliwy i grillujemy 1-2 minuty. Odkładamy na talerz.
W garnku zagotowujemy 3-4 szklanki wody ze szczyptą soli. Jajko rozbijamy do małej miseczki, gdy woda zawrze robimy łyżką wir i wlewamy jajko. Gotujemy ok. 2-3 minuty aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne. Jajko wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Z drugim jajkiem postępujemy tak samo.
Danie podajemy z kromką razowego pieczywa. Dodatkowo awokado możemy skropić oliwą i posypać czarnuszką.
Smacznego!
Wow, bardzo oryginalny pomysł muszę przyznać. Nie miałam okazji jeszcze próbować, ale jestem bardzo optymistycznie nastawiona.
Polecam:-)