Wilgotne ciasto czekoladowe

Mocno czekoladowe … wilgotne … pachnące … ciasto czekoladowe z dodatkiem banana … polane ganache z gorzkiej czekolady i posypane czekoladowymi wiórkami … czyli bardzo czekoladowo!

 wilgotne ciasto czekoladowo-bananowe (6)

Składniki:

100 g mąki pszennej tortowej

100 g mąki owsianej

3 łyżki kakao

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

¾ szklanki cukru

5 jajek

200 ml mleka

100 g roztopionego masła

1 duży banan

Czekoladowe ganache:

100 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

10 g gorzkiej czekolady ( dałam czekoladę z pomarańczą) lub czekoladowe wiórki do posypania

Wykonanie ciasto:

Formę „keksówkę” smarujemy masłem i posypujemy mąka. Odstawiamy. Banana obieramy ze skórki i rozduszamy widelcem. Odstawiamy.

W misce miksujemy jajka z cukrem, mlekiem i roztopionym masłem. Jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi, a następnie dodajemy banana. Miksujemy. Ciasto, ma dość płynną konsystencję. Czekoladową masę przelewamy do keksówki i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 50 min, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Wykonanie ganache czekoladowe:

W małym rondlu zagotowujemy śmietanę, zestawiamy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na kilka minut, a następnie mieszamy do połączenia składników.

Ciasto polewamy czekoladowym ganache i posypujemy czekoladowymi wiórkami, (aby uzyskać malutkie ruloniki czekoladę ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw).

Smacznego!


7 odpowiedzi na „Wilgotne ciasto czekoladowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa