Tort „leśny mech”
Soczyście zielone ciasto z dodatkiem szpinaku, któremu to właśnie zawdzięcza piękny kolor leśnego mchu. Ciasto zaraz po upieczeniu delikatnie pachnie szpinakiem, ale po przestudzeniu w towarzystwie śmietanowego kremu, szpinakowy akcent jest praktycznie niewyczuwalny. Torcik pięknie prezentuje się na stole posypany owocami świeżej żurawiny, pestkami granatu lub garścią świeżych malin.
Składniki na ciasto szpinakowe:
450 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
4 jajka
1 1/3 szklanki cukru
1 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem śmietanowy:
500 ml śmietany kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
6 łyżeczek zimnej wody
100 ml śmietany 18%
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy, odciskamy wodę i blendujemy na gładką papkę. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 180st. C (z termoobiegiem). Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy, następnie, cały czas miksując cienką stróżką wlewamy olej, a następnie porcjami wsypujemy mąkę. Do ciast przekładamy szpinak i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika., pieczemy ok. 60 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.
Wykonanie krem:
Żelatynę przesypujemy do filiżanki, zlewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. W kubku podgrzewamy w mikrofali śmietanę 18% (powinna być gorąca), przekładamy do niej żelatynę i mieszamy od czasu jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę, oddajemy cukier puder i serek mascarpone, ponownie miksujemy. Następnie pomału wlewamy mieszaninę żelatyny i śmietany, miksujemy.
Ciasto kroimy na trzy blaty. Wierzchnią warstwę (blat z wybrzuszenie) rozkruszamy palcami nad talerzem. Na paterze układamy jeden blat ciasta, rozkładamy połowę śmietanowej masy, przykrywamy drugim latem i wykładamy następną porcję śmietany, boki ciasta smarujemy również kremem. Na wierzch i boki rozkładamy wcześniej przygotowaną kruszonkę, lekko ją dociskamy. Ciasto zdobimy żurawiną lub pestkami granatu i wstawiamy do lodówki, aby śmietana stężała.
Smacznego!
Źródło: http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.com
Jakiej marki szpinaku użyłaś do tego tortu?
Nie pamiętam…ale chyba kupiłam go w Biedronce
Którą śmietanę trzeba podgrzać ? 18 czy 30 %???
18%, zaraz dopisze dzięki
Czy ta Śmietana 18 %to ma być kwaśna czy słodka?
Słodka