Tarteletki z musem z dyni i pomarańczy

 IMGP3325 IMGP3333

IMGP3308 (2)

Składniki na ciasto:

175 g mąki pszennej

100 g masła

1 żółtko

1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

1 kg dyni

1 duża pomarańcza

3 łyżki miodu

½ łyżeczki estragonu

¼ łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Kruche ciasto

Mąkę wraz z cukrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Ciasto ugniatamy, formujemy kulę i odkładamy na 30 min do lodówki. Foremki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, wycinamy okręgi i układamy do foremek, spód nakłuwamy widelcem. Tarteletki pieczemy 20 min. w temperaturze 180 st. C.

Mus z dyni

Dynię obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy w garnku do miękkości z sokiem z pomarańczy, pod koniec gotowania dodajemy miód, doprawimy estragonem i cynamonem. Całość blendujemy na gładką masę.

Tarteletki wypełniamy musem, podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Tarteletki z musem z dyni i pomarańczy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa